Skip to main content

A következő recept Bitó Andi nagymamájának karácsonyi asztaláról érkezett hozzánk. Ennek az almás pitének az egyszerűsége abban rejlik, hogy régi recept lévén nagyon kevés összetevőre van szükség az elkészítéséhez. Utazzunk tehát vissza a múltba és készítsük el együtt ezt a hagyományos, isteni almás pite receptet!

 

Az almás pite tésztájához:

  • 60 dkg.liszt
  • 20 dkg sertészsír
  • 2.evőkanál tejföl
  • 1. csomag sütőpor
  • 3. csomag vaníliás cukor
  • pici tej
  • csipet só
A töltelékhez:
  • másfél kiló alma reszelve
  • 10 dkg darált dió
  • 1/2 csomag őrölt fahéj
  • 15 dkg kristálycukor
A tészta hozzávalóit össze kell gyúrni, ha nyújtható állagú, akkor szedjük ketté! Az egyik felét kinyújtjuk és a kizsírozott, majd lisztezett tepsi aljára helyezzük! A tepsi alján lévő tésztára szétszórjuk a diót, erre pedig a kicsavart, reszelt almát terítjük szét. A tetejét megszórjuk a fahéjjal, és erre rakjuk a kristály cukrot.
A tészta másik felét is kinyújtjuk és ráhelyezzük a félkész finomság tetejére! Ezt megkenjük tojással, majd villával megszurkáljuk!
Sütőben 180 fokon arany barnára, kb. 25-30 percig sütjük és kész is a hagyományos, Andi nagymamája ihlette karácsonyi almás pite.

Jó étvágyat hozzá!