Egy újabb receptet szeretnénk a GNOCCO Vendégekkel és követőkkel megosztani. A GNOCCO Promenade Gardens üzletvezetője, Adrienn évek óta ezt a csodafinom süteményt készíti el karácsonykor bejgli helyett. Elmondása szerint a családjánál akkora siker, hogy az ünnepi asztalnál csak ezt mákos ködmönujj nevezetű finomságot hajlandóak elfogyasztani.
Mákos Ködmönujj
- 1 kg liszt
- 30 dkg vaj
- 3 dl tejföl
- kb. 2 dl tej
- 5 dkg élesztő
- 15–20 dkg cukor
- 2 db tojás
- 1 kk só
A töltelékhez:
- 80 dkg darált, cukros mák
- 4-5 e.k sárgabaracklekvár
- 3-4 darab alma lereszelve, kinyomkodva
- tejbe áztatott, kis marék mazsola
- fél citrom reszelt héja
Elkészítés:
Az élesztőt kevés cukorral a meglangyosított tejfölhöz keverjük, majd hagyjuk, hogy felfusson.
A szobahőmérsékletű vajat egyenletesen elmorzsoljuk a lisztben. Hozzáadjuk a cukrot, a tojásokat és a sót, majd a felfuttatott élesztőt is. Lassan hozzácsorgatva a tejet, lágy tésztát dagasztunk belőle. Amennyiben a megadott tej mennyisége kevés, akkor egy picit öntsünk még hozzá! Amikor már szép sima és buborékos a tészta, vékonyan megkenjük a tetejét olajjal, letakarjuk, és meleg helyre tesszük pihenni.
Ha duplájára kelt a tészta, lisztezett gyúródeszkára borítjuk, majd attól függően, hogy kisebb vagy nagyobb ködmönujjakat szeretnénk sütni, 4–6 cipóra osztjuk. A cipókat egy kicsit átgyúrjuk, és újra pihentetjük.
Közben elkészítjük a tölteléket. Az almát lereszeljük, és elkeverjük egy kevés cukorral, hogy kieressze a levét. A mazsolát tejbe áztatjuk. A mákot frissen ledaráljuk a cukorral együtt. A darálóba két evőkanál mákhoz adunk egy evőkanál cukrot, és az egészet finomra őröljük.
Ha elkészültünk a mákkal, hozzáadjuk a kicsavart almát, a lecsöpögtetett mazsolát és a lekvárt, majd ízesítjük finomra reszelt citromhéjjal. Krémesíthetjük a lekvár helyett az alma kifacsart levével is, de vigyázzunk, ne legyen túl lágy a töltelék, mert akkor nem lesz szép a végeredmény! Csak cseppenként adjuk az almalét a mákhoz!
Ha a tésztáink megpihentek, indulhat a formázás! A cipókat egyenként, vékony téglalap alakúra sodorjuk, és vastagon megkenjük a töltelékkel. Ezután óvatosan feltekerjük, és az így kapott hengert U alakúra hajtjuk. A megtöltött tekercseket fél órát pihentetjük, megkenjük őket felvert tojással, és egy hurkapálcával teljes vastagságában átszurkáljuk őket, hogy a sülés közben felszabaduló gőz el tudjon távozni a tésztából, ne repessze szét. Végül 180 fokra előmelegített sütőben 30–40 perc alatt szép pirosra sütjük a ködmönujjakat.