Ismét Rudiról emlékezünk meg, aki nem csak a főételek mestere volt. A levesek a személyes kedvencei voltak és mikor máskor kívánna meg az ember egy forró zöldséges hallevest, mint télen, ebben hűvös, karácsonyi időszakban. Csinto, a Residence séfe küldött nekünk most egy receptet, ami az adventi hétvégéken garantáltan új színt visz a családi ebédlőasztalra.
HOZZÁVALÓK
10 dkg harcsafilé
5 dkg kagylóhús
5 dkg salotta hagyma
1,5 dl száraz fehérbor
1.2 liter zöldségalaplé
3 evőkanál olívaolaj
12 dkg póréhagyma
3 gerezd fokhagyma
5 dkg fözővaj
30 dkg sárgarépa
30 dkg fehérrépa
20 dkg burgonya
1 darab lime
1 g sáfrány
1 db babérlevél
1 késhegynyi őrölt fehér bors
2 teáskanál só
5 dkg tészta (Fettuccine)
ELKÉSZÍTÉS
- Olívaolajon és vajon lepirítjuk a póréhagymát, a babérlevelet és a salottát, majd hozzáadjuk a zúzott fokhagymát. Felöntjük a fehérborral és várunk, hogy a bor alkoholtartalma teljesen elpárologjon az ételből.
- A tisztított zöldségeket felkarikázzuk és hozzáadjuk a lepirított, babérleveles póréhagymához.
- A zöldségekhez hozzáadjuk az alaplevet, megkóstoljuk és ízesítjük saját ízlés szerint sóval borssal. Ezt követően hozzáadjuk a sáfrányt.
- 10 percig forraljuk, míg meg nem főnek a zöldségek, majd hozzáadjuk a halat és a kagylóhúst.
- Innentől számított 4-4,5 percig főzzük, mire a hal elkészül. Lekapcsoljuk az ételt a tűzről és citromlével ízesítjük. Plusz citrom héját, vagy aki még pikánsabban szereti, egy kis friss tárkonyt is rakhat bele.
- Kész is a zöldséges halleves. Forrón tálaljuk leveses tálba.
Aki szereti a tésztát, az bele is főzheti a levesbe. (Ebbe az adagolásba elég egy 5 dkg tészta). A fettuccine illik hozzá.