Skip to main content

Abban talán mindenki egyet ért, hogy a hagyományaink legszebbjei a karácsonyi ünnepekhez kötődnek. A fa díszítése, a meglepetések gondos becsomagolása, a bejgli, amit csak a legidősebbek tudnak a család szájíze szerint tökéletesen elkészíteni és persze a nagynénik kellemetlen ajándékai, amiknek rendszerint örülnünk kell. A csodás emlékek, a család melege és a szeretetet magában hordozó karácsony szelleme minden házba beköltözik, a Gnocco vezetőségéhez is, Szilvihez és Attilához.

 

Az ünnepek közeledtével őket is kifaggattuk karácsonyi szokásaikról, amely során szinte rögtön szóba jött a nyelős torta, aminek a neve elsőre furcsán hangozhat, de a receptből bizony korán kiderül, hogy a csokis-diós csoda gyorsan elfogy, ha a családi asztalra kerül. Innen jött a sütemény neve is, ami már több évtizedes hagyomány a családnál. A receptet Szilviék Attila nagymamájától tanulták, aki pedig felmenőitől sajátította el a finomságot. Lássuk tehát, mi kerül a süteményes asztalra a Gnocco megalkotóinál!

 

Hozzávalók:

25 dkg darált dió
45 dkg porcukor
3 csomag vaníliáscukor
1 evőkanál zsemlemorzsa
7 db tojásfehérje és sárgája
egy kis zsír és liszt
3 evőkanál tej
5 dkg kakaó
20 dkg vaj

 

Az alaphoz a 7 darab tojásfehérjét keményre felverjük. Ha ez kész, hozzátesszük a darát diót, a porcukorból 25 dkg-ot, a vaniliáscukrot és az egy evőkanál zsemlemorzsát összekeverve. Mindezt egy jól kizsírozott és belisztezett tepsibe töltjük. A torta alapját 40 percig sütjük 180 fokon.

A nyelős torta kréméhez a 7 tojássárgáját, a kakaót, a tejet és a maradék, 20 dkg cukrot simára keverjük a tűzhelyen. Az állandó kevergetés mellett egyszer forrni hagyjuk. Ha ez kész, hagyjuk kicsit kihűlni, majd amikor langyos lesz, a vajjal kikeverjük. A krémet a kettévágott tortaalap közé és a tetejére is rákenjük.

 

Ezzel kész is a nyelős tortánk, ami garantáltan minden édesszájú családtagot levesz majd a lábáról! Kellemes ünnepeket kívánunk!