Skip to main content

Ugyan hazánkban az otthonok hátborzongató felöltöztetése és a csokit, vagy csalunk még nem vált hagyománnyá, azért a halloweeni tökfaragás és a beöltözős mulatságok valljuk be, számunkra is hívogatóak. És mit szeretünk még mi a Gnocconál, bármilyen ünnepről is legyen szó? Természetesen azt, hogy különleges ételeket készíthetünk és ilyenkor az ünnep adta szabadnapok miatt mindig valami újdonságot is kipróbálhatunk. Idén azt kutattuk fel, hogy egyes országok milyen finomságokat készítenek az évnek ezen lidérces időszakán. Lássuk!

 

Amerika

Bár Amerikáról először mindenkinek a cukorkák gyűjtögetése ugorhat be, higgyétek el, több is van ám bennük. Például nincs is amerikaibb egy halloweeni vándor vidámparkban végigmenni egy horrorfilm témájú sátor labirintusában minden bátorságodat összeszedve, majd beleharapni a jutalom cukorkába forgatott csokis-karamellás almába. Kóstoltad már? Olyan egyszerű elkészíteni, mint amilyennek hangzik, ráadásul isteni finom egy kis mogyoróvajjal megbolondítva. Na de nem áll itt meg az amerikai álom, hiszen – a tőlük megszokott módon – az ötleteknek csak a képzelet szab határt. Halloween előtt és után is mindenhol és mindenből készítenek sült tök ízesítésűt. Latte, pite, szirup, fánk, sőt bizony még vajkrém is készül tökös aromával.

 

Mexikó

A mexikói halloween, vagy ahogy ők nevezik, a többezer éves hagyományú El Día de los Muertos nem a gyász és a kesergés napja, hanem az önfeledt ünneplésé, ahol az ételek is kiemelt szerepet kapnak. Az elhunyt szeretteiknek oltárt állítanak, amire nem csak fotójukat helyezik, hanem ízletes harapnivalókat is, többek között a holtak édes, narancsos kenyerét, amit mi itthon inkább hívnánk kalácsnak. A család ünnepi asztalára Mexikóban ilyenkor legtöbbször tamales kerül, ami tulajdonképpen kukoricacsuhéba töltött hús, zöldségek, esetleg sajt. Ezt érdemes kipróbálni, hiszen finomabb, mint amilyennek hangzik.

 

Olaszország

Az olaszoknak is van hagyományos ételük az év ezen időszakára, ami nem más, mint a fave dei morti, ami tulajdonképpen egy mandulás, puha süti. Ennek számos variációját készítik el és a legenda szerint arra szolgálnak, az evilágra látogató szeretteiket vendégül lássák halloweenkor. Hát nem kedves gesztus? Vagy inkább ijesztő?

 

Írország

Óvatosan, ha Írországban halloweeni colcannont, azaz a fodorkellel, vagy kelkáposztával dúsított burgonyapürét kapsz vacsorára. Hagyományosan az írek főtt sonkát esznek ehhez a különlegességhez. Azonban nem attól kell félned, hogy a sonka elnyomja majd a nagyszerű püré ízét, hanem hogy a következő falat nehogy egy gyűrű legyen. Mit jelent, ha mégis arra harapsz rá?  Akkor bizony készülj a jövőre megtartandó esküvődre! A colcannon mellett a Barmbrack sütemény is nagy népszerűségnek örvend ebben az időszakban, ami nem más, mint a gyümölcstorta ír változata.

 

Valamelyik halloweeni finomság felkeltette az érdeklődésedet? A miénket mindenképp, így nekünk már meg is van a hétvégi program! Az interneten mindegyikre találsz magyar nyelvű receptet!